Enceto aquest mes de juny, tot fent referència a la proppassada edició del Cercavila Nocturna de Tàrrega (16 de maig de 2008 i molt espectacular, val a dir!), que aprofita una feta, gens agradable, de l'any 1325 ocorreguda a la mateixa població...
Imagineu-vos-ho: esteu interessats en una noia determinada i tot aprofitant, com qui no vol, un cercavila nocturn (penseu que no n'hi havia gaires ni abans ni ara) porteu a dos joglars a cantar albades de caire amorós... Però, la bellesa de jove també havia fet estralls en un altre jove!
El qual, amb molt mala llet, va decidir acabar a pedrades l'albada. Sabeu qui va rebre? Doncs un dels joglars, que ni tant sols tenia el plaer de conèixer a la donzella, va morir al cap de pocs dies... Fins i tot va haver-hi un judici amb tots els ets i uts de la vida comtemporània...
Però, les albades servien sols per cants amorosos? Una primera qüestió, és que aquesta costum ja sols es conserva al País Valencià (o Comunitat Valenciana, per qui s'ofengui). Encara que la temàtica pot ser molt diversa (no tant sols satírica). Us oferim un exemple pràctic des del poble de Betèra (comarca del Camp de Túria) en forma d'extracte (cliqueu aquí per veure la font):
"Les albades es canten passades les dotze de la nit fins a l'alba, davant de les cases, fent-ne ronda tota la nit; de vegades es canten per a fer-li homenatge a una personalitat. Els instruments que acompanyen són el tabalet i la dolçaina, que fan la introducció i, després, comença el cant. Sempre es cantat per dues persones, la primera entona els dos primers versos de la quinteta i la segona l'acaba. L'albada finalitza al so del tabalet i de la dolçaina.
La nit del 15 d'agost és la nit d'albades per al poble de Bétera. A les 24 hores, comença la ronda a la porta de l'Església de la Puríssima, on el grup de cantadors i cantadores, acompanyats pel versador, el tabalet i la dolçaina canten a la Mare de Déu i a Sant Roc. (es completa en el capítol Vll)
El versador és la persona que improvisa les cobles que entonen els cantadors en cada ocasió; hi ha solemnes, sentimentals, humorístiques, d'alabança, burlesques, etc."
No obstant, encara que us sembli carrincló, podreu estar tranquils ... Les actuals Nits d'Albades, on es combina la tradició i la modernitat en format musical, encara tenen molta vida... Per exemple les de Benimantell i gràcies a personatges com Pep Gimeno "Botifarra". Precisament, ho va demostrar al concert que va oferir a la 9a Fira de Música al Carrer de Vila-seca (el qual va emetre 's en directe per Internet). Mireu aquí el resum del seu concert.Tornaré aviat... Hem encetat un mes molt propi de esforç i de treball (pel juny la falç al puny!) i la nostra xafarderia sempre està i estarà al vostre servei!
Salutacions,
El Firaire Rodamóns
1 comentari:
Las fiestas de Bétera son las mejores! Es una fiesta única que cada año esperamos impacientes los que vivimos aquí.
Publica un comentari a l'entrada