El proppassat dissabte 19 de juliol es va celebrar la 12a edició del Mercat Romà de Iesso (declarada festa local d’interès turístic de Catalunya), encara que a la mateixa setmana (del 14 al 18 de juliol) sota el nom de Cap vespres a la romana es van realitzar diverses activitats de difusió de la cultura i costums romana, inclosos diversos tallers i cursos amb molt d’èxit de participants i de públic...
Però, tot tenint en compte que a la mateixa població és un important jaciment de l’època romana i és seu d’un Curs d’arqueologia que ja ha complert la segona edició aquest mateix mes de juliol.... Això deu voler dir que ja hi quelcom important darrere? Primer de tot... la antiga ciutat d’Iesso estava (bé encara hi és) sota l’actual ciutat de Guissona (Segarra).
Però anem pels seus ciutadans... Just abans d’esdevenir romana hi havien els lacetans, ibers de la Catalunya Central (segons en parlen dos autors: Plini el vell i Ptolomeu).
Els seus àmbits de influència se centraven en la comarca del Bages, amb extensions cap a Ponent, l’Anoia, el Solsonès i, la Segarra (bé, en aquella època no existien com a tal, però se’n podeu fer una idea) Veritablement eren en ple centre de Catalunya...
Segurament ja devien disposar del seu propi mercat, doncs la seva ciutadella més important en aquells moments era, precisament, la futura Iesso (una situació privilegiada que els romans van saber aprofitar-se...)
Però, com sempre passava, la qüestió va canviar quan arribaren els romans... Primer de tot un xic de sang i foc esfereïdora i molta resistència... S’ha de dir en honor dels Lacetants que juntament amb lleidatans (ilergets) i osonencs (ausetans) varen donar molt, però molt “mal de cap” a l’imperi romà...
Fins al punt que tot un Cònsol (magistrat suprem de l’imperi Romà) en aquest cas en Marc Porci Cató Censorí, va haver de venir amb l’exèrcit més gran que havia enviat el Imperi fins llavors. Corria l’any 195 a.d.C.
Ja us podeu imaginar com va anar... Els pocs que varen sobreviure van ser venuts com a esclaus... I, els que no van oferir resistència no van pensar pas en tornar-hi a la resistència!
No obstant, per poder parlar de la gran ciutat, hem de parlar la ciutat ja totalment romana i fundada a l’any 100 a.d.C. Però no creieu que fos petita...les seves mesures estaven entre 15 a 18 hectàrees.Penseu que el “Cap i Casal”, Barcino, (en aquella època encara no ho era pas!) “sols” en tenia 10 i que la capital imperial (o republicana): Tàrraco, en feia entre 70 ó 80 ha.
Sense descomptar, que per apaivagar un xic els ànims dels vilatans d’Iesso i de tota la comarca, la ciutat disposava d’unes Termes de quasi 3.000 metres que es van posar al descobert tot just l’any proppassat (banys calents, sauna, àrea tèbia, aigua freda, massatges, esport, piscina descoberta... tot un luxe de capital!)
Però, anem per la part més comercial... S’ha descobert en les excavacions que la producció de vi era de caire industrial, sense descomptar una important explotació agrària... A més, el seu mercat va esdevenir un dels més importants de la Catalunya central durant més de set segles... fins que es va perdre el rastre en arribar els visigots (segle VI) i després el sarraïns (segle VIII).
No se’n va sentir parlar de nou de la vila fins el segle XI... Però tants canvis havien desmillorat notablement el seu mercat romà.... Però, per fer boca per la propera edició, podeu visitar el jaciment amb més de 20.000 metres quadrats convertits en Parc Arqueològic i el Museu Eduard Camps on trobareu importants peces...
Salutacions,
Firaire Rodamons
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada