dimarts, 12 de maig del 2009

Escola Folk del Pirineu...

L'any 1996 es va encetar la programació que el Centre Artesà Tradicionàrius juntament amb la Conselleria de Cultura, tal com podem trobar al lloc web del CAT: "Tretze anys de programació ininterrompuda que el CAT Centre Artesà Tradicionàrius i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya van iniciar (..), amb col·laboració de l’associació Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu."

En aquesta edició es torna a portar a terme els anomenats Tallers d'Arsèguel... encara que l'escola també la podem trobar a la Vall de Boí i les Valls d'Àneu...

Però, el més destacable és que que en aquesta edició, hi podem afegir la població de Tuixent amb el Taller de "Els llancers de Tuixent i altres danses del Pirineu" A càrrec de Josep Lizandra els propers dies 15, 16 i 17 de maig.

Més informació a:

C.A.T. Centre Artesà Tradicionàrius
Trav. de St. Antoni 6-8 ( entrada per Pç. Anna Frank)
08012 Barcelona
Telèfon 93 218 44 85
Fax 93 415 55 81
tramcat@tradicionarius.cat
www.tradicionarius.cat

Però, tanmateix, aquest ball dels llancers té prou història com per fer-hi esment:

"Es van començar a ballar en salons burgesos, als
balls de l’alta societat (al programa dels balls de
Carnaval de l’any 1860 al Liceu de Barcelona hi
figurava el ball dels llancers), però ràpidament
es van anar escampant en festes populars i van
arribar als llocs més allunyats on han perdurat
fins a temps relativament recents.

Aquest és el cas de Tuixent on, gràcies també al
fet que tenien uns músics autòctons (el ferrer
de Tuixent i els seus fills) que els tocaven cada
any per la festa major, s’han anat conservant en
el record dels habitants actuals i els nens de
l’escola els han recuperat i tornat a ballar
(1988).

Els balladors que varen tornar-los a ballar l’any
1988, gràcies als quals es van poder recuperar,
varen ser: la Maria de cal Foguetó, la Maria i el
Lluís de ca la Llum, el Pere de cal Caterí, el Pep
de cal Jaumet, la Leonor de cal Peritxola i la Pepita
de ca la Polla.(...)"

Trobareu més informació al catàleg en PDF (pàgina 16)

No obstant, si esteu interessats, penseu en la possibilitat de recuperar un patrimoni cultural que mai es va perdre, però poc conegut ( i a més d'un ball de saló al Pirineu)...

Encara que si voleu podeu afegir al llistat a Castelló d'Ampúries (Alt Empordà), on l'Agrupació Mediterrània Dansa també recupera aquesta dansa:

"Coneixem per Llancers un ball de saló vuitcentista que es ballava a les sales de ball catalanes a la segona meitat del segle XIX provinent d’altres països europeus.

D’aquesta peça de ball, se’n feren moltes versions musicals, ja que conservant l’estructura i els compassos, en trobem moltes melodies i arranjaments diferents.

Tanmateix totes les versions coreogràfiques coincideixen en la disposició de les quatre parelles en quadrilla, foren les figures i els desplaçaments que sofriren algunes variacions, segons el lloc on es ballava.

La recuperació de la coreografia corresponent a Castelló d’Empúries va començar amb una recerca exhaustiva dels antecedents d’aquest ball al municipi.

Es varen trobar dues partitures corresponents als Llancers composades per músics de Castelló: la primera amb títol de “Lanceros” i signada per Pau Guanter “Rossinyol”, la segona anomenada “Los Precursores” del mateix compositor, però amb una ressenya final: reducció a piano per J. Blanch. Per tal de poder recuperar la dansa, es varen fer uns nous arranjaments per cobla de la segona partitura trobada ja que correspon a la més utilitzada i coneguda a la vila.

D’altra banda, es varen esbrinar les darreres ocasions en les quals es recordava haver ballat aquesta dansa o intentat fer-ne la reconstrucció: aquest fet succeí en els anys 1920, 1947 i 1948.

Però fou a la Festa de la vellesa del 1948 que els protagonistes de la representació posaren una lletra a la melodia per tal de recordar la coreografia de la dansa. Aquesta lletra i la memòria d’algunes d’aquelles persones que la ballaren ( ara gent gran però amb molta empenta), feu possible la documentació d’aquesta coreografia.

Alguns membres de l’Esbart Mediterrània, aparellats amb la gent gran que va ballar la dansa l’any 1948 i va col·laborar en la recerca van fer un acte de presentació del Llancers de Castelló d’Empúries, el dia 21 d’abril de 2001. Uns dies mes tard, aquest acte es repetí davant la Catedral de Castelló pel programa de TV2 Catalunya en directe."

Inclós podeu descarregar-vos la seva coreografia (diferent de la Tuixent) per anar practicant...