Ahir parlàvem de Tuixent en motiu de l'Escola de Folk i el curs "Llancers de Tuixent i altres danses del Pirineu"... però, teniu un altre motiu per visitar el poble!
La Festa de les Trementinaires! Els dies 30 i 31 de maig!
Heu sentit parlar de les Trementinaires? Per un cantó, en plena crisi demogràfica (estem situats a mitjans del segle XIX) de trobar aixopluc propi i feina dignes (la població estava creixent i la terres dels Pirineus prou dura per l'agricultura i la ramaderia no podia satisfer la puixant demanda) va fer que una part molt important de la població anés a cercar contrades més riques uns de forma permanent i altres per temporada....
Però, no tothom! Tal com llegim:
"I va ser en aquest marc de desmembració social que moltes dones de la vall es van dedicar a extreure d'aquesta terra aspra i poc agraïda un medi per sobreviure a les transformacions d'una Catalunya per on, tot caminant i carregades d'herbes i olis, anirien "guarint i curant tots els mals".
No obstant, per l'altra cantó, un altre pilar fonamental, fou la transmissió oral, que generació rere generació va acumular uns coneixements que moltes companyies farmacèutiques ja voldrien:
"La coneixença de les plantes, les seves virtuts medicinals i els processos d'elaboració de remeis ancestrals adquirits per transmissió oral, varen ésser, entre altres, els factors que les varen motivar a exercir aquest nou ofici. El seu nom el deuen a la trementina, el remei que més popularitat els va donar. Aquest ofici va absorbir a la major part de la població femenina de la vall durant més de cent anys."
Però, d'on ve la seva denominació, "Trementinaire"? D'una de les substàncies que feien servir per guarir, la "trementina":
"El procés original d’elaboració de la trementina comença amb l’extracció de la resina del pi roig. Aquesta, un cop purificada, està llesta per utilitzar. El seu aspecte, quan és freda, és sòlid, cristal.lí i brunenc.
La composició que se’n coneix, és la d’una trementina reelaborada a partir de les matèries primeres comprades a les drogueries -pega grega- i a les farmàcies, l’essència de trementina.
Cada trementinaire fabricava així la seva pròpia trementina, i se’n podien trobar de diferents textures, colors i fluïdeses. L'ús més freqüent que es dóna a la trementina és en forma de pegat sobre la zona afectada.
Els pegats de trementina eren molt utilitzats contra el dolor, els cops i les torçades. Era bo també per a picades d’aranya o d’escurçó, per a les úlceres i grans infectats."
Però, no es quedaven en la trementina i prou, clicant tindreu molts més exemples i visitant el seu museu, encara més...
També us recomanen, també aquest Treball de recerca de Batxillerat de Lídia García i Judit Canadet
Aneu a la festa i visiteu el museu, un cap de setmana de festa i de saviesa popular enmig dels Pirineus!