dimecres, 17 d’octubre del 2007

Què hi ha de nou a l'octubre...

Benvolgudes i benvolguts festaires...

Avui enceto aquest nou bloc de menges, llepolies, costums i curiositats relacionades amb el territori català i amb les persones que generació rera generació l'han esculpit i celebrat.

Tanmateix, penseu que tot just proppassat el bell mig del mes d'octubre encara esteu a temps de conèixer petites notícies de costums que en un moment o altra de la història han estat el patró festiu de unes quantes generacions.

Per tant, de quina manera es pot viure més intensament la festa? Amb el coneixement de la terra que ens acull (i recull).

Segons Joan Amades (Costumari Català) el mes d’octubre no és un mes gaire curull de costums i diades assenyalades ni grans banquets... Però, a pagès haver acabat la verema sense pluges d’última hora o pedregades inoportunes era prou motiu de joia que aviat es veia corpresa per la necessitat de llaurar les terres a fi de tornar a començar el cicle.

Però el bosc es convertia amb la tardor el centre de recollida de diversos fruits... com les castanyes o les pròpies glans de roure.

Sabíeu, tanmateix, que les glans de terra, a part d'alimentar porcs d'alta volada, també servien per altres fites gastronòmiques menys tardanes per fruir, us ho aconsello. Doncs encara es consumeix a certs llocs cèltics del nostre estimat estat ibèric:

PA DE GLA (traducció del castellà)

Aquest pa pot ser consumit durant els Sàbats (indicació presa dels autors per a cèltics convençuts)

Ingredients:

- 2 tasses de llet
- 2 cullerades d’oli o mantega

- 2 culleradetes de sal
- 2 cullerades de llevat
- 4 2/3 tasses de glans polvoritzades
- 1/3 de tassa de mel
- 1/3 de tassa d’aigua tèbia

Procediment:

Les millors glans per utilitzar: castanyes i glans blanques, quan siguin madures, per polvoritzar les glans remou les closques. Bull les glans durant dues hores mínim, canviant l’aigua cada vegada que es torni de color cafè. Després de bullir, les glans haurien de prendre un color cafè fosc. Col·loca-les al forn a 350° durant una hora. Talla-les finament, després moleu-les. Asseca-les de nou al forn durant ½ hora i passa-les una altra vegada pel molí almenys dues vegades.

Escalfa la llet fins que estigui bullint gairebé. Regira en oli o mantega la mel i l’aigua. Aboqueu en un bol gran fins que estigui tebi. Mentrestant dissol el llevat. Regira gradualment amb la gla polvoritzada, Cobreix el bol amb una tovallola i deixa’l durant dues hores en un lloc càlid. Amassa durant 10 minuts. Enrotlla en forma de pastís i col·loca’l en safates greixades per a pa, cuina-ho durant 45 minuts en un forn prèviament escalfat a 375°

Sí voleu més receptes visiteu aquest Web sobre pans cèltics (en castellà)

El Firaire Rodamóns